keynotet

Lauri Järvilehto - Palikkamallista aaltomalliin - jatkuva oppiminen tulevaisuuden työssä 

Ennusteiden mukaan nykyisistä ammattialoista katoaa automaation seurauksena jopa 50% seuraavien 10 vuoden aikana. Tämän lisäksi maailmaa koettelevat koronaviruksen tyyppiset ennakoimattomat tapahtumat – mustat joutsenet. Nämä ovat johtaneet tilanteeseen, jossa työmarkkinarakenteiden ennakointi on vaikeaa, ellei mahdotonta.  

Emme voi enää kouluttaa ihmisiä tulevaisuuden ammatteihin, koska emme tiedä, mitä ne ovat. Perinteisen tutkintopohjaisen työllistymisen sijaan tarvitsemme joustavamman tavan päivittää osaamista ja työllistyä. Meidän on siirryttävä palikkamaisesta koulun ja työn erottelusta aaltomaiseen malliin, jossa oppiminen ja tuottava työ muodostavat saumattoman kudelman jokapäiväisessä elämässämme.  

Tämä edellyttää kehitystä niin yhteiskunnalta, yrityksiltä ja yhteisöiltä kuin yksilöiltäkin. Suomessa ollaan jo pitkällä jatkuvan oppimisen edistämisessä, eikä ole mitään syytä, miksemme voisi rakentaa Suomeen maailman edistyneimpiä ja dynaamisimpia jatkuvan oppimisen ja innostavan työn rakenteita. 

Lauri Järvilehto, FT, on Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja yksi Aalto Ventures Programin johtajista. Hän on sarjayrittäjä, filosofi, tietokirjailija, muusikko ja Sherlock Holmes -fani. Hän on Filosofian Akatemian perustaja ja yksi oppimispelistudio Lightneerin perustajista. Järvilehto toimii Unicefin ja Filosofian Akatemian hallituksissa. Hän on kirjoittanut monia bestseller-teoksia ajattelusta ja oppimisesta ja luennoi säännöllisesti ympäri maailmaa.

web_lauri-.jpg

Pictures (c) Aalto University / Mikko Raskinen

Noora Fagerström - Kasvutarina rohkeudesta ja sinnikkyydestä 

 

Noora Fagerström on rohkea yrittäjä, Jungle Juice Barin perustaja ja vuoden 2019 Kasvuyritysjohtaja.

Suomen ensimmäinen mehu- ja smoothiebaari Jungle Juice Bar avattiin vuonna 2011. Nyt baareja on jo yli 50, ja yrityksen missio tuoda pala viidakon raikkautta kaikkien huulille toteutuu oivaa vauhtia.

Noora_kuva3.jpg

Paula Erkkilä – Uratarina: ajopuustrategialla johtajaksi 

Paula Erkkilä, FT, on Pohjanmaan kauppakamarin johtaja ja Hallituspartnerit Pohjanmaan puheenjohtaja. Tule kuulolle ja inspiroitumaan, miten Paulan matka on käynyt potkut saaneesta mainostenjakajasta ja sirkushevosen takapuolesta taistelijaksi Vienti-Suomen elinkeinoelämän puolesta. Matka ilman selvää visiota on vaatinut työtä, mutta antanut paljon. Kaikki on mahdollista, kun uskaltaa uskoa itseensä, kehittää jatkuvasti osaamistaan ja muistaa nöyryyden kaikessa tekemisessään
 

Työelämä pirstaloituu - Kuka yhdistää palaset?

Aleksi Hyytinen, Suomen henkilöstöasiantuntijat Oy

 

Aleksi Hyytinen on kuolemattomuusharhasta edelleen nauttiva nuori mies, jolle maailma on täynnä mahdollisuuksia. Nuoresta iästään huolimatta hänelle on kertynyt työkokemusta yrittäjyydestä, palkkatyöstä ja hanketyöntekijän tehtävistä. Välillä hän on röyhkeästi vaimonsa siivellä elävä yliopisto-opiskelija. Aina eivät normaalit opinnot ole uteliaalle nuorukaiselle riittäneet, vaan lisää on haettu erikoiskoulutuksista. Aleksin työajat ovat vaihdelleet 0 – 60 viikkotyötunnin välillä. Hän on työskennellyt kiinteällä tuntipalkalla, pelkällä provisiopalkalla sekä pohja + provisio -palkkauksella. Onpahan joskus tullut tehtyä puhtaasti talkootyötäkin. Nykyään Aleksi työskentelee Suomen Henkilöstöasiantuntijat Oy:ssä työn ja tekijöiden ”matchmakerina”.

 

Omakohtaisen kokemuksensa siivittämänä Aleksi pohtii työelämän pirstaloitumista ja sen vaikutusta työmarkkinoihin. Millainen on tulevaisuuden työelämä? Mistä työnantajat löytävät itselleen sopivat tekijät jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä? Entä onko yksittäisen työntekijän järkevää sitoutua vain yhteen työnantajaan työn aika- ja paikkasidonnaisuuden hälvetessä? Työmarkkinat voidaan nähdä valtavana palapelinä, jonka osat muuttavat toistuvasti muotoaan eri toimijoiden tarpeiden vaihdellessa kiihtyvällä tahdilla. Kysymys kuuluu: Kuka yhdistää palaset? 

aleksin kuva-1.jpg